MCV 3.1

Op deze pagina vind je de agenda en documenten voor het vak MCV 3.1 in de Academie voor Podiumkunsten Aalst.

MCV in lockdown

Week 18/05/2020

Speel mee met Beethoven!

Intussen dirigeerden jullie al een stukje Vijfde van Beethoven en leerden jullie wat meer over de man achter de muziek. Kennen jullie ook de Negende Symfonie van Beethoven? Het laatste deel van die symfonie is heel gekend en gebaseerd op een gedicht van Schiller: Ode An Die Freude, een lofzang op de vreugde! Je kent de melodie vast als het Europese volkslied.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest ging tijdens de Corona-periode aan de slag met dit werk en laat iedereen meespelen. Ook zin om mee te doen? Neem jouw partij op en we maken een volledig klasorkest!

Opdracht

 1. Bekijk ‘Waarom na de 9e van Beethoven niks meer hetzelfde klonk’ door Sander De Keere (18 min). Sander vertelt je nog wat meer over Beethoven en vooral waarom die 9e zo bijzonder is.
 2. Beluister het laatste deel van de Negende Symfonie van Beethoven een aantal keer heel grondig zonder partituur. Je kan bijvoorbeeld de leerkrachten van onze academie aan het werk zien tijdens een repetitie vorig jaar, of je kiest voor een versie onder leiding van dirigent Herbert von Karajan (vanaf 1’10”).
 3. Download de partituur voor jouw experiment hier. Beluister het werk mét jouw partituur.
 4. Oefen jouw partij goed in op je instrument. Speel ook enkele keren mee met dit filmpje, tot het goed zit.
 5. Tot slot maak je een opname (uiterlijk zaterdag 6 juni), liefst via Flipgrid.
  Surf naar https://flipgrid.com/67417535 en ga binnen in de klas MCV 3.1 , of scan de QR-code:
  Gebruik het wachtwoord 9300Aalst! om toegang te krijgen.

Week 04/05/2020

Leer Beethoven beter kennen!

In de Google Classroom vind je een nieuwe opdracht. Dit keer geen filmpje maken, wel twee filmpjes bekijken. Met de filmpjes en wat eigen zoekwerk ontdek je de link tussen de geelgors, versgebakken pistoletjes en jouw favoriete werk van Beethoven. Surf naar onze Google Classroom en log in met deze code: ymt3re5.

Week 20/04/2020

Dirigeer de 5e van Beethoven!

In één van onze laatste lessen voor de lockdown, ontdekten we hoe Tom Waes de uitdaging aanging om de vijfde symfonie van Beethoven te dirigeren. Nu is het aan jullie!

Opdracht

 1. Fris de aflevering van Tom nog eens op met de video (5 min).
 2. Bekijk ‘Wat doet een dirigent?’ om ideeën op te doen met Sander De Keere (11 min).
 3. Beluister de Vijfde Symfonie (van het begin tot 1’24”) van Beethoven een aantal keer heel grondig, met en zonder partituur. Eigenlijk ken je die eerste anderhalve minuut bijna uit het hoofd, als het goed zit.
 4. Ga op zoek naar YouTube-versies met verschillende orkesten en dirigenten. Laat je inspireren!
 5. Experimenteer met je eigen dirigeerstijl en speel ‘luchtdirigent’ (zoals deze ‘luchtgitarist‘). Ga door tot het goed zit!
 6. Wanneer je klaar bent om voor een echt orkest te staan, maak je je eigen video en dirigeer je de eerste 1’24” van de 5e van Beethoven.

Praktisch

Je vindt de opdracht en nodige filmpjes op Flipgrid. Deze tool is gemakkelijk te gebruiken:

 • surf naar https://flipgrid.com/cc1d0141 en ga binnen in de klas MCV 3.1 , of scan de QR-code:
 • gebruik het wachtwoord 9300Aalst! om toegang te krijgen
 • hier kan je niet alleen de opdracht bekijken, maar ook je eigen video maken en toevoegen
 • deadline: woensdag 29 april, 20 uur
 • de filmpjes worden enkel in onze Flipgrid-ruimte gebruikt – het eindresultaat (de mix van iedereen samen) delen we enkel als niemand daar bezwaar tegen heeft.
 • vragen, problemen, graag even overleggen of gewoon een babbeltje doen met mij en je klasgenoten? Dat kan op jouw gewone lesmoment, maar dan virtueel. Surf komende woensdag om 17 uur of zaterdag om 10.30 uur naar https://whereby.com/mcv-utopia, klop op de deur en kom binnen!
 • veel plezier!

Documenten